CHMIELUJEMY NIEPRZERWANIE OD 1856KRÓTKO O BROWARZE

Browar Głubczyce powstał w 1856 roku jako Brauerei A. Weberbauer GmbH, którego właścicielem był założyciel browaru A. Weber.

Po zakończeniu wojny browar został przejęty przez Skarb Państwa. Uruchomiono go w 1951 roku tj. po naprawieniu zniszczeń i uszkodzeń spowodowanych działaniami wojennymi. W 1992 roku browar został przekształcony w jednoosobową spółkę skarbu państwa pod nazwą Zakłady Piwowarskie Głubczyce S.A. , natomiast prywatyzacja przedsiębiorstwa nastąpiła w lipcu 1996 roku.

Obecnie w skład Browaru Głubczyce S.A wchodzi historyczny browar oraz działająca zabytkowa słodownia klepiskowa ulokowane w Głubczycach w województwie Opolskim.

Region ten, znany jest z długich tradycji przemysłu piwowarskiego. W okresie przedwojennym funkcjonowało tutaj ponad 30 słodowni i browarów. Ze względu na specyficzne warunki klimatyczne uzyskuje się tu wysokie plony bardzo dobrej jakości jęczmienia browarnego używanego do produkcji słodu oraz wysokojakościowego chmielu używanego do produkcji piwa.

Nasze położenie pozwala nam na stworzenie produktów oryginalnych, nie będących wyrobem masowym, zaspokajających gusta nawet najbardziej wymagających klientów.

Browar w Głubczycach należy do najnowocześniejszych przedsiębiorstw w Polsce, używając najnowszych dostępnych technologii, czerpiemy równocześnie z naszej bogatej tradycji. Nasza doświadczenie w branży piwowarskiej sięga 160 lat, dlatego piwa które ważymy posiadają prawdziwą piwną duszę.

Naszą firmę budujemy z przekonaniem, że odnosząca rynkowe sukcesy przedsiębiorstwo powinno w sposób świadomy kształtować i inicjować procesy  wspierające środowisko w którym działa. Stwarzać swoim pracownikom możliwość do nauki i doskonalenia, przyczyniać się w największym stopniu do rozwoju gospodarczego regionu w którym działa.

https://glubczyce.com.pl/wp-content/uploads/2019/12/1.jpg
https://glubczyce.com.pl/wp-content/uploads/2019/12/2.jpg

Długa tradycja kluczem naszego sukcesu