Grodzkie

   

Browar_Glubczyce_GRODZKIE_puszka1.png
 

W odpowiedzi na obserwowane przez nas rosnące zainteresowanie piwami produkowanymi w oparciu o klasyczne technologie ( zgodnie z szerszym nurtem zainteresowania konsumentów zdrową żywnością ) Z.P. Głubczyce S.A. postanowiły wykorzystać swoje atuty i rozpoczęły  produkcję zgodną z tym trendem, i co się z tym wiąże podjedliśmy próbę upowszechnienia konsumpcji piwa pełnego niefiltrowanego – zawierającego pełny zakres składników biorących udział w procesie produkcyjnym bez operacji technologicznych co prawda przedłużających trwałość i poprawiających estetykę piwa jednak zubażających produkt o odfiltrowanie naturalne składniki odżywcze i wyławiających z mikroelementów biologicznie czynnych np. drożdży czystej kultury browarniczej.

Piwa o tych cechach są dostępne na polskim rynku jedynie w ograniczonym zakresie w tzw. Browarach restauracyjnych, a przeszkodą w ich upowszechnianiu są minimalne moce produkcyjne ( zazwyczaj ok. 600 – 1500 hl na rok ) oraz bardzo krótki cykl konsumpcyjny (kilka – kilkanaście dni od wyprodukowania).

 

 

 

 

 

Aby sprostać postawionym zadaniom przyjęliśmy m.in. następujące założenia technologiczne :

1. Produkcja tego piwa odbywać się będzie wyłącznie o słody naturalne dwóch typów

 

  • jęczmienny-produkowany wyłącznie z jęczmienia browarnego dwurzędowego

( dopuszczono trzy odmiany takiego jęczmienia )

  • tzw. słód biały – który wg. naszej wiedzy produkowany jest w Polsce tylko w naszej słodowni.

 

Atutem Z.P. Głubczyce S.A. jest posiadanie swoich własnych 2 słodowni ( oprócz nas chyba tylko Carlsberg w swoich strukturach ma słodownie – w Sierpcu i Strzegomiu, ale wydzielił je jako odrębne spółki, nie związane organizacyjnie z browarami ). Są to co prawda stare ( XIX w.), nieefektywne słodownie klepiskowe, ale dla potrzeb takiego piwa to wielka zaleta ( zresztą niektóre browary produkujące piwa z oznaczeniem EKO – kupują słód od nas lub importują ).

Taka kompozycja słodów daje możliwość uzyskania łagodnej smakowo kompozycji pomiędzy produktami fermentacji, a pozostającymi w produkcie składnikami post-fermentacyjnymi.

 

2. Do chmielenia brzeczki piwnej używane będą wyłącznie chmiele aromatyczne z Hollertu lub odmiana Sybilla, oraz odmiany szlachetnej chmielu lubelskiego w ustalonych proporcjach. Taka kompozycja również podkreśli naturalną goryczkę pochodzenia polifenolowego.

 

3. Drożdże tylko jednego wybranego szczepu pochodzące z Instytutu Weihenstephan w Monachium i namnażane w naszej stacji propagacji drożdży. Ten szczep i odpowiednia propagacja ( namnażanie ) pozwolą na właściwą fermentację, w trakcie której piwo poddawane jest w pewnej fazie wychładzaniu do -20 C ( minus dwóch ), m.in. w celu odpowiedniego klarowania i sedymentacji. Miedzy innymi dzięki temu piwo jest bogatsze w witaminy z grupy B występujące w komórkach drożdżowych.

 

 

  • Piwo nie będzie podlegało filtracji, a dla zachowania standaryzacji poziomu klarowności do piwa w przepływie są dozowane drożdże produkcyjne zdeaktywowane w autoklawie.

Cały proces produkcji jest pod ścisłą kontrolą mikrobiologiczną w celu wyeliminowania ewentualnego zakażenia florą Lactobacillus brevis, który pogarsza walory smakowe gotowego produktu i wpływa również na przechowywanie wyrobu gotowego.

  • Walory smakowe i odżywcze piwa są związane z zawartością naturalnych zawiesin garbników, białek oraz drożdży pochodzenia naturalnego przez co pozostaje naturalnie mętne. Zawiera związki o charakterze antyutleniającym (polifenole) oraz witaminy (tiaminę, ryboflawinę, kwas foliowy, kwas pantotenowy, pirodoksynę i biotynę). Ze względu na naturalną zawiesinę nie usuniętą drogą filtracji, produkt przypomina piwa typu pszenicznego lub bardziej piwa serwowane w browarach restauracyjnych jako naturalne i świeże.

  • Trwałość konsumpcyjna produktu gwarantowana na 60 dni nie stanowi ograniczenia.

 

Browar_Glubczyce_Grodzkie_butelka.png

Marka piwa „Grodzkie” została zastrzeżona na rzecz ZP „Głubczyce” S.A. i stanowić może ciekawą nową propozycję produktu naturalnego na rynku ograniczoną do niepowtarzalności w swoim rodzaju. Swoją charakterystyką organoleptyczną i wizualną produkt ten kojarzy się historycznie z piwem z tego segmentu rynkowego tj. piwem Grodziskim produkowanym w latach 70 - 80-tych i cieszącym się wówczas powodzeniem u smakoszy piwa. Nasze założenia i oczekiwania technologicznie w pełni zostały osiągnięte w tym produkcie. Następnym krokiem będzie jego weryfikacja wśród konsumentów i smakoszy piwa. Sądzimy że przy obecnej tendencji poszukiwania nowych produktów przez klientów, rozsądnym rozwiązaniem i alternatywą dokonania wyboru wśród rzeszy piw, produkt ten na pewno znajdzie zainteresowanie i uznanie.

Zawartość alkoholu 5,2% obj