Browar Brzeg

         Browar przy Neuhäuserstraße 13 powstał prawdopodobnie dopiero w drugiej połowie XIX wieku, o czym świadczy jego położenie. Wszystkie browary brzeskie znajdowały się w obrębie murów miejskich, ten zaś został zbudowany na peryferiach miasta.

         Ostatnim prywatnym właścicielem browaru mieszczańskiego, a być może nawet jego założycielem, był pod koniec XIX wieku Georg Bogatsch. W 1898 roku zakład przejęło stowarzyszenie z ograniczoną odpowiedzialnością o nazwie „Bürgeliches Brauhaus eGmbH“ (eingetragene Genossenschaft mit beschränkter Haftpflicht). Przewodniczącym stowarzyszenia wybrany został Richard Albrecht, natomiast funkcję dyrektora technicznego objął mistrz piwowarski B.Senger.

         W 1920 roku browar przejęła spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, o nazwie „Brieger Brauhaus G.m.b.H.“. Kapitał zakładowy spółki wynosił 375 000 Marek. Większość udziału posiadał browar wrocławski E.Haase. Kierownictwo przedsiębiorstwa objęli: H.Gremmler, Dr. E. Haase oraz Dagobert Lomnitz.

W trzydziestych latach XX wieku udziały w browarze miały browary E. Haase z Wrocławia oraz Schultheiss AG. z Berlina. Dyrektprem słodowni był Max Göhler, kierownikiem całego przedsiębiorstwa Xawer Scharwenka.

         Niewiele wiadomo o wyposażeniu browaru i wielkości jego produkcji . Był to zakład średniej wielkości, wyposażony w maszyny parowe. Po upadku browaru akcyjnego „Stadtbrauerei AG“, na pewno największy w mieście. Do 1920 roku prawdopodobnie nie posiadał własnej słodowni i produkował zarówno piwa dolnej, jak i górnej fermentacji. Po 1920 roku zakład produkował oprócz piwa, słód na własne potrzeby. Produkcję przestawiono na piwa dolnej fermentacji.

Przed wybuchem II wojny światowej w browarze i słodowni pracowało 60 osób.